Zgodovina tekmovanja

Tradicionalno tekmovanje Lego Masters se vsakoletno odvija v sklopu dogodka Dnevi Avtomatike. Začetki tekmovanja segajo v leto 2013, ko je bil organiziran tudi prvi dogodek Dnevi Avtomatike. Prvi dve leti je bilo tekmovanje namenjeno zgolj študentskim ekipam Fakultete za elektrotehniko v Ljubljani, od leta 2015 naprej pa tudi dijakom vseh srednjih šol.

V letu 2019 se je tekmovanju Lego Masters pridružilo tekmovanje v načrtovanju nadzornih sistemov SCADA Mojstri, v letu 2020 pa je bilo planirano tudi tekmovanje v vodenju avtonomnih brezpilotnih letalnikov DRONE Challenge. Oba tekmovanja sta trenutno namenjena študentom FE.

V letih 2020, 2021 in 2022 je tekmovanje zaradi preprečevanja širjenja okužb s Covid-19 odpadlo.

Tekmovanje bo v letu 2023 potekalo osmič. Vseh dosedanjih tekmovanj se je udeležilo že več kot 800 udeležencev, s preko 70 fakultet in srednjih šol. Letno se dogodkov povezanih z Dnevi Avtomatike udeleži preko 150 študentov, dijakov in njihovih mentorjev.

Namen vseh tekmovanj je študentom in dijakom ponuditi dodatno obštudijsko oziroma obšolsko dejavnost, s katero preko zabavnih nalog razvijejo in nadgradijo svoje znanje s področja avtomatike, senzorike in vodenja sistemov. Tekmovanja stremijo predvsem k vzpodbujanju ekipnega dela med študenti, vzpodbujanju projektno orientiranega razmišljanja ter pridobitvi praktičnih znanj. Na ta način pridobljena dodatna praktična znanja so uporabna ne samo na področju razvoja avtonomnih mobilnih sistemov, temveč tudi pri načrtovanju, optimiranju in vodenju ostalih inteligentnih sistemov ter na številnih drugih interdisciplinarnih področjih.

V sklopu dogodka Dnevi Avtomatike se vsako leto predstavljajo tudi najvidnejša slovenska podjetja s področja avtomatizacije procesov, kar predstavlja odlično priložnost za vzpostavitev stikov s potencialnim delodajalcem.